Leziuni care pot beneficia mai mult de efectele masajului

  1. Leziunile tesuturilor moi de la suprafata corpului

masajLovirea brutala a pielii si a tesuturilor subcutanate poate provoca plagi, contuzii, hemoragii si intinderi sau rupturi ale rarnnificatiilor nervoase periferice. Multe din aceste rani, lasa dupa vindecare sechele morfologice.

In cazul plagilor vechi, atone, care se vindeca foarte greu, medicul poate comanda sau recomanda masajul sau automasajui tesuturilor din jurul leziunii cu ajutorul unor ventuze masaj, cu conditia sa fie executat cu multa prudenta ss sa respecte ce le mai severe conditii de igiena. Manevrele indicate in acest caz sunt netezirile usoare, vibratiile si frictiunile fine. superficiale.

Contuziile si plagile se vindeca lasand uneori dupa ele dcatriri intinse, retractile si aderente in profunzime, care stanjenesc circulatia si miscarile segmentelor interesate.

Masajul aplicat la timp si in mod rational poate preveni si reduce aceste formatiuni dcatriciale, prin manevre usoare, dar starnitoare de netezire, frictiune si vibratii, precum si pentno mobilizare metodica a articulatiilor vecine.

In alte cazuri, sechelele sunt mai mult functionale si se manifesta sub forma durerilor, a contracturilor musculare, a tulburarilor circulatorii si trofice locale. Asociat cu alte mijloace si metode terapeutice, masajul cu ventuze msaj contribuie la activarea circulatiei, la resorbtia infiltratiilor, la scaderea durerilor si a contracturi! musculare, Ia. disparitia redorilor articulare si 1a. recapatarea miscarilor libere.

  1. Leziunile muschilor si tendoanelor

Efortul fizic, excesiv ca intensitate, durata poate sa produca la persoanele, neadaptate sau obosite o serie de leziuni, musculare care constau din intinderi, rupturi partiale sau totale, smulgeri de la inertia lor pe tendon sau periost. Aceleasi leziuni se produc si la tendoane sau fascii.

In producerea acestei leziuni contribuie si factorii traumatici de origine externa, sub forma contuziilor, produse de lovituri, obstacolelor intalnite in miscare, sau a miscarilor fortate ori. anormale determinate de forte din afara, mai puternice decat rezistenta tesuturilor.

Micile traumatisme repetate (microtraumatismele), leziunile cronice sl uzura ajung sa determine forme inflamatorii cronice ale muschilor si formatiilor fibro-seroase din jurul lor.

Putem intalni miozitele si miaze, lendmite, ienosinovite si pentendinite care se trateaza greu. Dupa o perioada suficient, de lunga de repaus si tratament ortopedic sau prin agentii fizici, medicul poate recomanda masajul neuro-motoric, pentru stimularea vindecarii functionale a acestor leziuni si, mai ales, pentru prevenirea sechelelor si a recidivelor.

In urma leziunilor sl inflamatiilor traumatice cronice, se pot constata, la muschi, atrofii, atonie, contracturi si chiar pareze. Masajul cu ventuze masaj se indica in tratamentul acestor tulburari, in asociere cu alte mijloace si metode cu caracter functional sau de recuperare. Idei si sfaturi recomandate de Ventussa.


Leave a comment